Toneel aan de Kepel sinds 1945
Header

Over Ons

Speelgroep Kapel is (als R.K. Toneelgroep ‘Jong Kapel’) op 24 oktober 1945 opgericht door drie mannen met echte Kapelse wortels: Toon van den Broek, Sjra Naus en Joep Pollaert. De bedoeling was om na de donkere jaren van de oorlog weer wat vertier en vermaak naar de Roermondse wijk Kapel in het Zand te brengen.

70 jaar en zo’n 100 producties verder is onze Speelgroep nog steeds aan “de Kepel” actief en brengen we verfrissende komische en serieuze stukken op de planken. De Speelgroep is inmiddels niet alleen in de wijk, maar ook in de rest van Roermond en haar omgeving een begrip geworden, en ieder jaar mogen we weer een groot aantal enthousiaste bezoekers op onze voorstellingen verwelkomen.
Op dit moment bestaan we uit een gezellige en hechte club van zo’n 30 spelers en ondersteunende leden, die kwaliteit én plezier hoog in het vaandel hebben staan. Zelfs nazaten van de oprichters en leden die verhuisd zijn naar ver buiten Roermond blijven actief betrokken, en daar zijn we erg trots op.

We zijn serieus met onze producties bezig en streven naar hoge kwaliteit. We werken daarom met verschillende regisseurs, afwisselend amateurs en professionals, zodat we steeds met een andere blik naar toneelstukken kijken, frisse inzichten krijgen en nieuwe vaardigheden leren.
Daarnaast is gezelligheid en ontspanning ook een belangrijk deel van onze vereniging. Na het harde werk hebben we veel lol met elkaar en aan het einde van repetities en uitvoeringen nemen we graag de tijd om na te praten.

Onze toneelstukken variëren van kluchten en komedies tot serieus drama. Naast de ‘grote’ productie (vaak een komedie of blijspel) in het najaar, brengen we regelmatig kleinere producties en eenakters op de planken. We experimenteren (tot nu toe ook met veel succes) ook met andere genres.
Daarnaast proberen we ook regelmatig mee te doen aan toneeldagen en theaterfestivals, en worden we benaderd voor voorstellingen op bijzondere gelegenheden, zoals (bedrijfs)feesten, cursussen, recepties en jubilea.  Veel van onze leden hebben ook als figuranten of acteurs meegespeeld in allerlei film- en televisieproducties.

We repeteren van januari tot en met oktober in Café-Zaal “Aad Remunj”, waar wij sinds een paar jaren hartelijk welkom worden geheten door Annelies en Henk Mulders. Onze voorstellingen in het najaar brengen wij op de planken in Gemeenschapshuis ’t Sjoolpaad. Deze locatie is samen met andere verenigingen in de wijk verbouwd, en de waarde hiervan bewijst zich al jaren. Wij maken ook gebruik van ons eigen modulaire decor (aangeschaft in jubileumjaar 2005), een professionele lichtinstallatie, en een tribune die we speciaal inhuren voor onze voorstellingen, zodat ons publiek een optimale ervaring heeft.

Kortom, Speelgroep Kapel is een groep enthousiaste amateurtoneelspelers, die zich sinds 1945 met veel plezier tot doel stelt geslaagd toneel op de planken te zetten, waar publiek én spelers van kunnen genieten en waar lang over nagepraat wordt.