Toneel aan de Kepel sinds 1945
Header

Over Ons

Speelgroep Kapel is (als R.K. Toneelgroep ‘Jong Kapel’) op 24 oktober 1945 opgericht door drie mannen met echte Kapelse wortels: Toon van den Broek, Sjra Naus en Joep Pollaert. Hun bedoeling was om na de donkere jaren van de oorlog weer vertier en vermaak naar de Roermondse wijk Kapel in het Zand te brengen.

Meer dan 75 jaar en meer dan 100 producties verder is onze Speelgroep nog steeds aan “de Kepel” actief en brengen we verfrissende komische en serieuze stukken op de planken. De Speelgroep is niet alleen in de wijk maar ook in de rest van Roermond en omgeving een begrip geworden, en ieder jaar mogen we weer veel enthousiaste toeschouwers verwelkomen.
Op dit moment zijn er zo’n 30 spelende en ondersteunende leden actief. Zelfs nazaten van de oprichters en leden die verhuisd zijn naar ver buiten Roermond blijven betrokken leden, en daar zijn we erg trots op.

Hoewel ontspanning voor ons belangrijk is, werken we serieus aan onze producties. We streven we naar hoge kwaliteit, en werken daarom met wisselende regisseurs, met ieder een eigen achtergrond, wat frisse inzichten en nieuwe vaardigheden oplevert. Naast het harde werk hebben we ook veel lol met elkaar, we nemen graag de tijd om na repetities bij te kletsen of om op geslaagde voorstellingen te proosten.

Onze toneelstukken variëren van kluchten en komedies tot serieus drama. Naast de ‘grote’ voorstelling (vaak een komedie of blijspel) in het najaar, brengen we regelmatig kleinere voorstellingen en eenakters op de planken en experimenteren we met andere genres.
Daarnaast doen we ook regelmatig mee aan toneeldagen en theaterfestivals, en vinden we het leuk om bijzondere gelegenheden, zoals (bedrijfs)feesten, recepties en jubilea op te fleuren met een speciaal toneel-tintje. Veel van onze leden hebben ook als figuranten of acteurs meegewerkt aan allerlei film- en televisieproducties of trainingen.

Van januari tot en met oktober repeteren we in Café-Zaal “Aad Remunj”. De voorstellingen in het najaar brengen wij op de planken in Gemeenschapshuis ’t Sjoolpaad. Deze locatie is samen met andere verenigingen uit de wijk verbouwd, en de waarde hiervan bewijst zich al jaren. We beschikken over een modulair decor (aangeschaft in jubileumjaar 2005) en een professionele lichtinstallatie, en huren voor onze voorstellingen een tribune en geluidsversterking in om ons publiek een optimale ervaring te bezorgen.

Kortom: Speelgroep Kapel is een groep enthousiaste amateurtoneelspelers, die zich sinds 1945 met veel plezier tot doel stelt geslaagd toneel op de planken te zetten, waar publiek én spelers van kunnen genieten en lang over nagepraat wordt.