Toneel aan de Kepel sinds 1945
Header

Over Ons

Speelgroep Kapel is (als R.K. Toneelgroep ‘Jong Kapel’) op 24 oktober 1945 opgericht door drie mannen met echte Kapelse wortels: Toon van den Broek, Sjra Naus en Joep Pollaert. De bedoeling was om na de donkere jaren van de oorlog weer vertier en vermaak naar de Roermondse wijk Kapel in het Zand te brengen.

Meer dan 70 jaar en zo’n 100 producties verder is onze Speelgroep nog steeds aan “de Kepel” actief en brengen we verfrissende komische en serieuze stukken op de planken. De Speelgroep is niet alleen in de wijk, maar ook in de rest van Roermond en haar omgeving een begrip geworden, en ieder jaar mogen we weer veel enthousiaste bezoekers bij onze voorstellingen verwelkomen.
Op dit moment bestaan we uit een gezellige club van zo’n 30 spelers en ondersteunende leden, die kwaliteit en plezier hoog in het vaandel hebben staan. Zelfs nazaten van de oprichters en leden die verhuisd zijn naar ver buiten Roermond blijven actief betrokken, en daar zijn we erg trots op.

Hoewel gezelligheid en ontspanning voor ons belangrijk is wordt er serieus aan onze producties gewerkt en streven we naar hoge kwaliteit. We werken daarom met verschillende regisseurs met ieder een eigen achtergrond, zodat we regelmatig met een andere blik naar ons spel kijken, frisse inzichten krijgen en nieuwe vaardigheden leren.
Naast het harde werk hebben we veel lol met elkaar en aan het einde van repetities en uitvoeringen nemen we graag de tijd om na te praten.

Onze toneelstukken variëren van kluchten en komedies tot serieus drama. Naast de ‘grote’ productie (vaak een komedie of blijspel) in het najaar, brengen we regelmatig kleinere producties en eenakters op de planken en experimenteren we ook met andere genres.
Daarnaast proberen we ook regelmatig mee te doen aan toneeldagen en theaterfestivals, en geven we bijzondere gelegenheden, zoals (bedrijfs)feesten, cursussen, recepties en jubilea graag een speciaal tintje. Veel van onze leden hebben ook als figuranten of acteurs meegespeeld in allerlei film- en televisieproducties.

Van januari tot en met oktober repeteren we in Café-Zaal “Aad Remunj”, waar wij steeds hartelijk welkom worden geheten door Annelies en Henk Mulders. Onze voorstellingen in het najaar brengen wij op de planken in Gemeenschapshuis ’t Sjoolpaad. Deze locatie is samen met andere verenigingen in de wijk verbouwd, en de waarde hiervan bewijst zich al jaren. We beschikken over een modulair decor (aangeschaft in jubileumjaar 2005) en een professionele lichtinstallatie, en huren voor onze voorstellingen speciaal een tribune in zodat ons publiek een optimale ervaring heeft.

Kortom, Speelgroep Kapel is een groep enthousiaste amateurtoneelspelers, die zich sinds 1945 met veel plezier tot doel stelt geslaagd toneel op de planken te zetten, waar publiek én spelers van kunnen genieten en waar lang over nagepraat wordt.